Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Ce permis îți trebuie pentru ATV: Vârstă, costuri, informații utile
02 Dec

Ce permis îți trebuie pentru ATV: Vârstă, costuri, informații utile

Publicat de: Motoboom

Internetul este împânzit de pensiuni și cluburi moto care oferă experiența condusului pe ATV, tuturor celor curioși de aventuri off-road. Dar câți dintre noi și-au pus și întrebarea, dacă este nevoie de permis pentru ATV pentru a circula cu un astfel de vehicul? În marea majoritate a cazurilor, ATV-urile sunt o prezență constantă în mediul rural, fiind mai puțin zărite pe drumurile publice. Totuși, se ivesc ocazii în care va fi nevoie ca ele să fie conduse pe șosele, mai ales daca posesorii nu dețin o platformă cu care să le plimbe dintr-un loc într-altul.

Așadar, dacă plănuiți să cumpărați un astfel de vehicul și intenționați să-l folosiți pe drumurile publice, în acest articol vei descoperi toate informațiile esențiale despre condusul în legalitate cu un ATV. Este acesta o opțiune pentru transportul pe șosea? La ce trebuie să avem grijă când ne aventurăm în trafic cu un ATV? Ce fel de categorie permis ATV am nevoie? Trebuie luate măsuri suplimentare de siguranță, în comparație cu condusul mașinii? De la ce vârstă poți conduce un ATV? Toate acestea, sunt întrebări la care sperăm să oferim răspunsuri cât mai pertinente și mai ales, care ar trebui să fie respectate de orice rider responsabil!

Cine poate conduce un ATV?

Înainte de toate, trebuie să înțelegem că ATV-urile nu sunt jucării pentru oameni mari, mai ales când vorbim despre condusul pe stradă. Drumurile publice alături de participanții la trafic trebuie respectate, iar pentru asta există o serie de reguli și legi care se aplică și atunci când te urci pe un ATV. Așadar, pentru a fi conduse, va fi nevoie de un permis pentru ATV de categoria B1 - dacă modelul nu depășește 400 kg și puterea maximă de de 20cp.

Din punct de vedere al vârstei minime pentru conducerea pe drumurile publice ale unui ATV încadrat la categoria de permis B1, aceasta este de 16 ani. Totuși, dacă modelul tău are peste 400 de kilograme și peste 20 de cai putere, atunci el va avea nevoie de înmatriculare ATV la fel ca orice mașină mică. În acest caz, vei avea nevoie și de un permis standard categoria B, care se obține la împlinirea vârstei de 18 ani -  moment în care vei avea și cale liberă la topul celor mai bune modele de ATV, disponibile la cumpărare!

Ce condiții trebuie să îndeplinească ATV-ul?

Înmatriculare
Când vine vorba despre înmatricularea unui ATV de stradă și utilizarea acestuia pe drumurile publice, legea este foarte clară. Indiferent de masă, tipul și puterea ATV-ului, acesta va putea fi înmatriculat doar dacă bifează o serie de condiții obligatorii: respectarea normelor de poluare Euro 5, prezența sistemului de semnalizare, suport pentru plăcuța de înmatriculare, oglinzi retrovizoare, vitezometru la bord, alături de faruri frontale și stop pentru marcarea frânării. Un astfel de model va putea fi înmatriculat la poliție și va primi numere negre. În absența acestora, ATV-ul care dispune de omologare T3, va putea fi înmatriculat doar la primărie, fiind asimilat ca și tractor (utilaj utilitar).

Capacitate cilindrică
Când vine vorba despre capacitatea cilindrică, ar trebuie să știm dinainte scopul pentru care achiziționăm un astfel de vehicul. De exemplu, în cazul copiilor sub 12 ani, ar trebui să ne orientăm către un model de 70cc ce se poate conduce fără permis. La ATV-urile cu putere mai mare, ai nevoie și de o anumită condiție fizică pentru a te putea simți confortabil și în control, dar și de o minimă experiență pentru a  conduce în siguranță pe traseu.

Așadar, modele de peste 200cc și până în 500cc sunt ideale pentru plimbări ușoare, de intensitate mică spre medie. Un ATV între 500cc și 700 cc este perfect pentru o plimbare mai agresivă, transport, remorcare și pentru urcarea dealurilor mai abrupte. Dacă ai căpătat destulă experiență și intenționezi să te aventurezi pe terenuri mai dificile, atunci, gama de ATV-uri puternice de peste 700-1000 cc, va fi suficientă să-ți hrănească dependența de adrenalină dusă la extrem!

Asigurare
Pe lângă permisul și înmatricularea unui ATV, vei avea nevoie să respecți și alte reguli de legislație obligatorii condusului pe drumuri publice. În primul rând, va trebui să închei o asigurare obligatorie de răspundere civilă, exact ca și în cazul unui autoturism. În plus, va trebui să ai și un echipament minim de siguranță, precum: casca de protecție (atât pentru conducător, cât și pentru pasageri) alături de vestele fluorescente care sunt și ele, obligatorii.

Totuși, când vine vorba de protecția ta, pe lângă măsurile minime obligatorii, ar trebui să-ți prețuiești viața și să te asiguri că porți și un echipament adecvat. Așadar, înainte să pornești la drum, încearcă să te echipezi complet cu ochelari de protecție, mănuși, costum special și cizme potrivite mersului pe ATV!

Ce permis pentru ATV este necesar pentru a conduce legal?

Pe scurt, în cazul conducerii pe drumurile publice, avem două situații în funcție de vârsta rider-ului:

Permis pentru ATV B1 - ce poți conduce cu categoria B1 sunt modele de ATV cu masă proprie de până în 400 de kg (fără baterii incluse, dacă vorbim despre un model electric) și cu putere de până la 15 Kilowați (20 de cai putere). Indiferent de tipul motorului, va fi nevoie de un permis de categoria B1 care se poate obține la vârsta minimă de 16 ani.

Permis pentru ATV B - dacă ATV-ul are peste 400 de kg și peste 20 de cai putere, atunci el va trebui înmatriculat la fel ca orice mașină mică și o să ai nevoie de un permis din categoria B, care se obține la împlinirea vârstei de 18 ani.

Se poate conduce ATV fără permis?

Din punct de vedere legal, se poate conduce ATV fără permis, dar doar în anumite condiții! Atâta timp cât nu circuli cu acesta pe drumuri publice și ești la tine acasă, pe proprietatea ta, pe câmp sau pe un traseu organizat special, nu e nevoie de permis pentru ATV. Totuși, pentru a opera un ATV în siguranță, conducătorul va trebui să fie cel puțin un adolescent de 16 ani, în stare să reacționeze și să ia decizii rapide precum, încetinirea bruscă sau să aibă minime cunoștinte și forța necesară pentru a controla direcția sau centrul de greutate al ATV-ului în situații provocatoare, întâlnite pe un traseu.

În schimb, dacă vrei să-ți lași copilul pe un ATV, ai grijă să-l familiarizezi cu aceste concepte minime, să-l supraveghezi îndeaproape și să nu-l lași niciodată singur pe un model care depășește 70cc. Și dacă te întrebi ce ATV poți conduce la 14 ani, există o serie întreagă de ATV-uri și quad-uri special create pentru copii sub aceasta vârstă - modele care au implentate măsuri de protecție parentală și limitatoare, necesare unui condus în cele mai sigure condiții pentru riderii pitici.

Merită să mergi cu ATV-ul prin trafic?

Dacă ești în căutarea unui vehicul pentru transport rural sau chiar și urban, mai ales în anotimpurile cu vreme bună, noi suntem de părere că, pe lângă utilizarea mașinii sau a motocicletei, merită să luați în calcul și un ATV pentru naveta zilnică, de exemplu.

Totuși există și unele dezavantaje, generate în mare parte de condusul în condiții de vreme rea. Chiar și cu 3 geci pe tine, din cauza frigului specific sezonul rece, cumulat cu ploaia, ninsoarea și viteza de rulare, condusul unui ATV iarna dacă nu este făcut profesionist, se va transforma într-o reală provocare, atât pentru confortul tău personal, cât și pentru siguranța ta în trafic.

La avantaje, comparând cu o motocicletă spre exemplu, un ATV pe 4 roți este mult mai stabil și se va descurca de minune pe mâzgă, noroi și zăpadă - situații în care este extrem de riscant să utilizezi o motocicletă. Un alt avantaj este găsirea mai ușoară a unui loc de parcare, în comparație cu autoturismele.

Reguli esențiale de siguranță pentru conducerea ATV-urilor

Mersul pe ATV este palpitant și întreaga familie ar trebui să se bucure de această experiență fermecătoare. Totuși, pentru a evita orice fel de pericole este nevoie și de respectarea unui anumit set de reguli, care să transforme escapadele pe ATV, în călătorii sigure pentru toți.

Poartă întotdeauna echipament de protecție

Când mergi cu un ATV, indiferent dacă ești singur sau alături de membri familiei, ar trebui să ai grijă ca toată lumea să poarte echipament de siguranță adecvat. Casca este pe primul loc și ar trebui să fie certificată „DOT” sau „Snell”. Pe lângă cască, extrem de utilă este și o pereche de ochelari, care să-ți ferească ochii de vânt, praf, ramuri căzute, noroi și insecte.

Un jerseu de calitate asociat cu pantaloni speciali de rider, protejează pielea de vânătăi și tăieturi. Ai grijă să investești și într-o pereche de mănuși de protecție, dar n-ar strica nici o pereche de cizme în stil quad, proiectate să reziste rigorilor călatoriei pe teren accidentat! Dacă vrei și mai multă siguranță, poți să te echipezi suplimentar cu protecții speciale pentru gât și piept, pentru a minimiza impactul unei eventuale coliziuni.

Fii la curent cu legislația!

Respectarea legislației privind condusul pe drumurile publice cu un ATV înmatriculabil, nu trebuie privită doar ca pe o obligație sau ca pe un lucru care trebuie făcut de frica amenzii. Pe lângă echipamentul de siguranță obligatoriu (casca și vesta fluorescenta), încearcă să te protejezi suplimentar, și mai ales, să te comporți pe stradă cu responsabilitate și respect față de ceilalți participanți la trafic!

În plus, ar mai trebui să știi că numărul maxim de persoane specificat în cartea tehnică și care au voie să meargă pe ATV, trebuie respectat. De asemenea, se interzice și supra încărcarea cu bagaje sau transportul obiectelor voluminoase. Dacă aveți nevoie să atașați o remorcă ATV-ului, atunci aceasta va trebui să fie semnalizată. Va trebui să fie și omologată și să respecte exact limitele de greutate specificate în manualul vehiculului.

Folosește ATV-ul potrivit vârstei

O dovadă în plus de responsabilitate este achiziția modelului de ATV în funcție de vârsta sau experiența celui care îl va conduce. Odată ce ați achiziționat modelul preferat, va trebui să învățați cum să îl conduceți și să îl utilizați în siguranță. Evident, ar fi de preferat să ai cel puțin un permis de conducere B1 care să ateste că deții un minim de cunoștințe auto. Este contraindicat să-ți urci copilul pe un ATV nepotrivit vârstei lui și să-l privești cum decolează, eventual să ai și o pungă de popcorn în mână, ca atunci când urmărești un film de acțiune la cinema!

Încearcă mai bine să-ți educi prichindelul să dobândească noțiuni elementare, precum: accelerația, frânarea în condiții de siguranță, negocierea virajelor sau navigarea printre obstacole. Astfel de antrenamente sunt extrem de practice și utile, nu doar pentru copii, ci și pentru adulții care n-au mai condus vreodată un ATV!

Concluzie

Așadar, pentru că am ajuns la final, iată lucrurile cu care ar trebui să rămânem din acest articol. În primul rând, mersul off-road pe ATV nu este o joacă! Dacă te interesează ce ATV poți conduce cu categoria B, răspunsul este unul dintre aceste vehicule recreative care cântăresc chiar și peste 400kg. Dețin motoare extrem de puternice, care te propulsează la viteze ce depășesc lejer 100 km/h sau și mai mult. Un ATV puternic poate fi instabil și dificil de controlat. Ele sunt implicate în multe coliziuni sau răsturnări în care riști să te accidentezi serios, dacă nu ești atent.

ATV-urile au un centru de greutate ridicat, în timp ce lipsa centurilor de siguranță, a barelor de rulare și a cuștilor de protecție, ar trebui să te responsabilizeze. Așa că, distrează-te, explorează, încarcă-te cu adrenalina călătoriilor off-road pe ATV, dar doar după ce ți-ai luat toate măsurile de siguranță și te știi în regulă din punct de vedere legislativ!

Iar dacă vrei să trăiești pe viu experiența condusului pe ATV, te așteptăm la Motoboom! Comercializăm o gamă variată de modele premium sau accesibile pentru întreaga familie, începând de la ATV-uri speciale pentru copii, ATV-uri pentru părinți, dar și modele de ATV explozive cu mulți cai putere, ideale pentru cei mai împătimiți dintre rideri. Tot aici vei găsi și un univers întreg de produse, accesorii și echipamente dedicate motor-sportului pe 4 roți, dar și servicii premium de întreținere și reparații ATV într-un atelier profesional și la unele dintre cele mai bune prețuri de pe piața de profil din România!