Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Tot ce trebuie să știi despre ATV-uri
15 Mar

Tot ce trebuie să știi despre ATV-uri

Publicat de: Motoboom

Un ATV poate însemna zeci de ore de adrenalină offroad, și plimbarea cu ATV-ul pe drumurile forestiere este una din distracțiile preferate ale românilor.

 

Cu toate astea, să-ți cumperi un ATV potrivit pentru tine, și să știi cum să ai grijă de el, și unde ai voie să-l folosești, e cu totul altă discuție. Pe cât de multă plăcere îți dă conducerea unui ATV, pe atât de multă grijă trebuie să ai când îl alegi, sau când îl conduci.


Așa că în acest articol, vrem să te indrumam prin toate procesele de achiziționare, îngrijire, și folosire a unui ATV.

Cum să-ți cumperi un ATV

Înainte să-ți cumperi un ATV, trebuie să te gândești la ce o să-l folosești. Deși prima imagine cu un ATV care s-ar putea să-ți vină în cap este o excursie la munte, ATV-urile sunt folosite pentru multe alte activități:


  • Vânătoare și pescuit

  • Gospodărirea unei ferme mari

  • Aranjarea gazonului

  • Dezapezire

  • Excursii recreaționale


Deci înainte să te decizi pe un model de ATV, e important să te gândești și la ce o să-l folosești.


În funcție de nevoia (sau nevoile) pentru care ai nevoie de ATV, există și câteva tipuri de ATV:


  • ATV sport, cu suspensii și manevrare superioare

  • ATV-uri pentru utilitate, care au varietate foarte mare, și suport pentru diferite unelte 

  • ATV-uri pentru începători, care sunt construite special să fie folosite de către începători și oameni mai tineri


Pe lângă modelul de ATV, și tipul de activitate pe care vrei s-o întreprinzi cu el, când îți cumperi un ATV e important să iei în calcul și puterea pe care vrei s-o aibă. În funcție de nivelul tău de experiență, activitatea pe care vrei s-o faci cu ATV-ul, stilul tău de condus un ATV și bugetul pe care îl ai, există opțiuni variate când vine vorba de puterea unui ATV.  În plus, ATV-urile făcute pentru începători au de obicei o putere scăzută a motorului, ceea ce le face o alegere perfectă pentru începători, sau pentru oameni mai tineri.

Accesoriile ATV-ului

Pe lângă modelul de ATV, mai trebuie să iei în calcul și ce fel de accesorii vrei de la următoarea ta achiziție. Dacă ești la început de drum, poate n-o să vrei ceva prea special de la ATV-ul tău, dar tot e important să știi ce fel de accesorii există, ca să-ți dai seama de prețul pe care poți să te aștepți să-l plătești pentru un ATV.


În principiu, acestea sunt cele mai des întâlnite accesorii într-un ATV:


  • Portbagaje și alte spații de depozitare

  • Roți și cauciucuri

  • Bări de protecție

  • Vinci

  • Pluguri

  • Faruri și alte sisteme de iluminare

  • Boxe și alte componente audio

  • Parbrize și protecție de ghidon

  • Accesorii pentru vânătoare și pescuit


În funcție de numărul și de cantitatea de accesorii, prețul unui ATV o să fluctueze foarte mult. De exemplu, un ATV sport cu roți, bari de protecție și faruri simple o să coste mult mai puțin decât un ATV sport/utilitate cu spații de depozitare, un sistem de vinci, și alte accesorii mai scumpe.


Pe lângă impactul asupra prețului, e important să iei în calcul accesoriile și pentru scopul pe care vrei să folosești un ATV. Dacă ai o cabană la munte și o să-l folosești că să aduci mai ușor provizii de la mașină, sau de la un magazin din apropiere, spațiul de depozitare pe care-l are ATV-ul la dispoziție e foarte important.

Cât Costă Un ATV?


E foarte greu să-ți dăm un preț estimativ fără să știm exact ce vrei - poți să găsești ATV-uri second hand la câteva mii, sau chiar sute de euro, și un ATV foarte calitativ, bun și pentru recreație, dar și pentru utilitate, poate să coste chiar și câteva zeci de mii de euro.


Cu toate astea, dacă îți faci o idee despre ce vrei, și te uiți un pic în colecția noastră de ATV-uri, o să începi încet să înțelegi și bugetul de care ai nevoie pentru un ATV.


De exemplu, un ATV pentru începători de la Dragonfly, nou, și gata de folosință, o să te coste în jur de 3000-4000 euro. Pe de altă parte, un ATV Outlander echipat cu portbagaj și sidewall, în 6 roți, bun pentru orice tip de activitate, poate să te coste și 15.000 euro.


Așa că atunci când îți faci bugetul pentru un ATV, sau când te întrebi cât costă un ATV, totul depinde de ce vrei exact de la viitoarea ta achiziție.


Totuși, prețul ATV-ului nu e tot.


Dacă asta e prima ta achiziție, e important să-ți cumperi și echipament de protecție. În plus, indiferent de vânzător, trebuie să iei în calcul și costul transportului - dacă nu ai o remorcă și nu mergi tu personal să ridici ATV-ul, transportul în sine poate să te coste destul de mult.


În teorie, acestea sunt toate aspectele pentru care trebuie să îți pui bani deoparte. Totuși, dacă vrei să îți cumperi un ATV second-hand, va trebui să iei în calcul și costuri de mentenanță, care s-ar putea să apară foarte repede din cauza uzului anterior al ATV-ului. Tocmai din acest motiv, recomandăm să cumperi un ATV nou. Banii pe care i-ai economisi cumpărând un ATV mai ieftin second hand o să-i cheltui destul de repede pe reparații, mai ales când vorbim de o mașinărie făcută pentru offroad.

Cele Mai Bune ATV-uri


Mai jos o să găsești alegerile noastre pentru cele mai avantajoase ATV-uri, în funcție de situația. Le-am ales pentru un mix de utilitate, distracție și preț în listă, ca să găsești ceva măcar apropiat de ce ai nevoie. Dacă nu-ți place niciuna dintre opțiuni, poți oricând să cauți ceva potrivit ție în colecția noastră de ATV-uri.

Linhai 300S 4X4 Dragonfly


Linhai 300 S 4x4 Dragonfly vine cu un raport excepțional calitate-preț și se remarcă prin fiabilitate, manevrabilitate și confort încă de la primele minute petrecute în șa. Are un motor cu o capacitate de 275 cmc și 21CP, tracțiune integrală 4 x 4, cutie de viteze automată, frâne hidraulice pe disc făță și spate, toate acestea făcându-l versatil și adaptabil în orice situație.


Este ideal pentru începători, și se poate folosi pentru plimbări de agrement, sau chiar și mici treburi prin gospodărie. Adaugă prețul mic la toate aceste detalii, și ai un ATV perfect pentru cineva la început de drum.


Suzuki KingQuad 400

 

 

Suzuki Kingquad 400 este o opțiune mai scumpă, dar mai versatilă și mai puternică. Are un motor de 376 cmc, transmisie semi-automată, și 5 trepte de viteză.


În plus, confortul sporit și promisiunea calității unui vehicul Suzuki fac din KingQuad 400 o opțiune perfectă pentru oamenii mai experimentați, care vor un ATV sport pentru excursii montane pline de adrenalină.

Can-Am OUTLANDER MAX 650 XU+ T 6X6 SIDE WALL


Dacă vrei un mix perfect între utilitate la maxim, și recreație, Outlander Max 650 e un model făcut special pentru tine.


Are un preț mai piperat decât celelalte intrări de pe lista, dar asta e pentru că vine cu majoritatea accesoriilor și functionalitatilor pe care orice veteran le vrea de la un ATV. Acest model de la Can-Am are:


  • Depozitare pentru o încărcătură de aproape 400 kg

  • Capacitate de tractare de până la 900 kg

  • Transmisie automată CVT

  • 650 cmc

Întreținerea Unui ATV

Un ATV nou poate ajunge înapoi în service în câteva săptămâni dacă nu este folosit și întreținut cum trebuie. Tocmai din acest motiv, e important ca atunci când îți cumperi în ATV să respecți câteva reguli de întreținere:


  • Respectă procedura de break-în. Dacă primul uz al unui ATV este extrem, testând limitele vehicului, piesele s-ar putea să nu funcționeze cum trebuie. E important să folosești mai rezervat un ATV nou la primul său uz, pentru ca piesele să aibă timp să funcționeze așa cum trebuie.

  • Verifică des uleiul, și schimbă-l la cadența recomandată în manualul de utilizare a ATV-ului pe care l-ai cumpărat

  • Curăță-ți ATV-ul după fiecare excursie sau uz

  • Menține o presiune propice în cauciucuri

  • Folosește-ți bunul simt. Când nu ești 100% sigur că poți să urci un deal abrupt cu noul tău ATV, cel mai bine e să nu încerci. Reparațiile pentru un ATV sunt scumpe, și tu ești de neînlocuit, așa că ai grijă.


Unde Pot Merge Cu Un ATV?

În primul rând, singurul loc pe care poți merge oricând, fără niciun fel de restricție, cu ATV-ul tău, e proprietatea ta privată. De aici încolo, situația e un pic mai complicată.


Pe drumurile forestiere, n-ai voie să mergi decât dacă participi la un eveniment organizat în acest scop. Cu toate acestea, există drumuri forestiere pe care accesul este permis cu vehicule, iar cel mai ușor mod să le descoperi este să iei legătura cu pădurarul/Ocolul Silvic din apropierea zonei tale. Mai ales dacă ai nevoie de ATV pentru aprovizionare, există o șansă mare să ai voie să-l folosești.


În ultimul rând, drumurile publice - poți să mergi cu ATV-ul pe stradă?

 

Pe scurt, da, dacă este înmatriculat. Cu toate acestea, codul rutier, în special cel care se referă la vehicule off-road se poate schimba oricând, așa că fă-ți temele înainte să pleci la drum. Spre final, recomandăm acest articol care vorbește despre off-road-ul în România, în concordanță cu cele mai noi schimbări legislative.

În Concluzie

Un ATV este un vehicul care te poate ajuta mult în gospodărie, și poate promite excursii distractive. Când îți cumperi unul ține cont de:


  • Tipul de ATV pe care îl vrei

  • Nivelul tău de experiență

  • Accesoriile de care ai nevoie

  • Bugetul pe care îl ai


Și după ce ți-ai cumpărat ATV-ul perfect pentru tine, îngrijește-l conform manualului de utilizare, și folosește-l doar în spațiile în care ai voie.