Cum să conduci un ATV iarna: Accesorii necesare și reguli de respectat
Cine poate conduce un ATV?
Înainte de a te întreba cum să conduci un ATV, obligatoriu trebuie să îți pui întrebarea dacă poți conduce din punct de vedere legal. Conducerea ATV-ului poate părea floare la ureche însă, oricât de fascinantă este bijuteria din fața ta, trebuie să știi că ATV-ul nu este o jucărie. Poți conduce ATV pe drumurile publice doar dacă ești posesor al unui permis de conducere, categoria B sau B1. Aceasta înseamnă că trebuie să ai peste 16 ani (categoria B1) sau peste 18 ani (categoria B). Așadar, două condiții: vârstă (peste 16 ani – cat. B1 sau peste 18 ani – cat. B) și să ai permis de conducere pentru una dintre cele două categorii.
Ce permis iti trebuie pentru a conduce un ATV?
ATV-urile pe drumurile publice pot fi conduse doar de către persoanele care dețin permis de conducere.
”Categorie permis ATV” - categorie dedicată, să spunem așa, este B1. Pentru obținerea permisului categorie B1 trebuie să promovezi examenul de conducere și să ai 16 ani împliniți.
O altă categorie care permite conducerea ATV-ului este categoria B, care implică promovarea probelor de examen și vârsta minimă de 18 ani.
O dată ce știi că mai e puțin timp până obținerea permisului (B1 sau B), te poți relaxa căutând ce ATV poți conduce sau ce ATV ți-ar plăcea să conduci.
Cum să conduci un ATV iarna
Anvelope potrivite
Cum să conduci un ATV pe zăpadă, sau prin noroaie, nisip sau teren stâncos? Este o întrebare legitimă, care are un răspuns mai simplu decât s-ar fi putut crede: dotând ATV-ul cu anvelope cumpărate din magazinele de specialitate. Anvelope potrivite pentru conducere ATV înseamnă în primul rând dimensiunea înscrisă în cartea tehnică a vehicolului. Apoi, totul se reduce în mare parte la bugetul disponibil pentru achiziția anvelopelor, la preferința pentru un producător sau altul. Cunoaștem senzația de siguranță pe care o ai atunci când pui anvelope care par să facă ATV-ul invincibil. Cu toate acestea, în orice anotimp, dar mai cu seamă iarna, e bine să nu te lași ispitit complet de această senzație. Folosește în continuare prudent accelerația și frâna. Păstrează distanța sigură față de cel din fața ta. Fii cumpătat la viraje.
Pornește încet motorul și lasă-l să se încălzească
În perioada sezonului rece este importantă grija față de motor. În primul rând, nu porni la drum dacă motorul nu este încălzit. După ce îl pornești, lasă-l să funcționeze ”la relanti”, până când acesta atinge temperatura optimă de funcționare. Aceasta durează câteva minute, în funcție de condițiile exterioare (temperatură, vânt). Doar cu motorul încălzit ATV-ul va funcționa la parametrii săi normali și va avea performanțele date de producător. Pornirea la drum cu motorul rece poate duce la deteriorarea în timp a motorului, reducându-i durata de viață.
Nu lăsa ATV-ul în frig
Dacă nu este folosit o perioadă mai lungă (mai mult de 2 săptămâni), este recomandat ca ATV-ul să fie păstrat într-un garaj sau într-un spațiu ferit de intemperii. Dacă nu este posibil, minimul necesar ar fi o husă pentru ATV. Un ATV expus, lăsat sub cerul liber, este la îndemâna ruginii, factorilor corozivi și frigului. Gerul afectează toate componentele unui ATV, indiferent de materialul din care sunt făcute (metal, plastic). Uleiul își pierde vâscozitatea, ducând la uzura motorului și deteriorarea filtrelor. Bineînțeles că ATV-ul este gândit să funcționeze în medii aspre, dar e vorba de funcționare, de utilizare, nu de abandonarea lui într-un mediu ostil.
Atenție la sistemele de alimentare
Atunci când temperaturile scad sub 10 de grade Celsius, este de preferat să alimentezi cu benzină care își păstrează proprietățile și la -20 de grade Celsius. Combustibilul care nu e făcut special pentru temperaturi geroase va încetini probabil funcționarea motorului sau poate chiar cauza probleme la pornire.
Se vorbește tot mai mult, cu îndreptățire, despre cea mai bună practică de a ieși cu ATV-ul în natură pe timp de iarnă: rezervorul plin. O metodă simplă și eficientă. Un rezervor plin împiedică formare condensului și, pe cale de consecință, evită umiditatea crescută în rezervor. Pe lângă rezervorul plin, recomandăm și o canistră de rezervă – s-ar putea să parcurgi distanțe mai mare decât ai prevăzut (de exemplu, ești obligat să faci un ocol considerabil) sau să stai mai mult timp pe traseu decât prevăzusei initial.
Verifică des uleiul ATV-ului
Înainte să conduci ATV-ul, nu uita să verifici nivelul de ulei! Verificarea uleiului trebuie să fie un reflex, o rutină, obișnuință, așa cum e spălatul maînilor înainte de a te așeza la masă. De asemenea, nu pleca la drum fără să ai la tine ulei de rezervă. Se poate întâmpla ca pe traseu, din diferite cauze, ATV-ul să piardă ulei, rezerva fiind obligatorie de luat la drum.
Accesorii necesare pentru ATV pe timp de iarnă
- Îmbrăcaminte de protecție corespunzătoare. Oricât ar fi de mare bucuria de a conduce ATV-ul iarna, euforia nu ține de cald. Pentru a nu fi distras de temperaturile negative, vântul subțire sau fulgii de nea, o atenție corespunzătoare trebuie acordată și echipamentului de protecție. Jacheta și pantalonii de iarna, cizmele, mănușile, casca și ochelarii de protecție sunt articole absolut necesare pentru a avea confort pe parcursul expediției.
- Sistem de navigație. Nu se pleacă la drum fără un sistem de navigație. În natură, vremea se schimbă brusc,vizibilitatea poate scădea drastic, situații în care orientarea este posibilă doar apelând la un sistem de navigație sau instrumente (busolă, hartă)
- Accesorii de semnalizare. Când te aventurezi în natură, să ai mereu cu tine o trusă de prim ajutor. Alături de medicamente, bandaje, dezinfectanți, trebuie să se regăsească și accesorii de semnalizare: lanternă, faclă roșie, petarde luminoase, în general orice mijloace care ajută la identificare vizuală sau sonoră, stație radio, telefon mobil, baterii de rezervă.
- Unelte mecanice. În trusa de scule trebuie să se găsească măcar un clește, patent, surubelniță, cuțit, pompă de aer pentru cauciucuri, cabluri de fixare, mufe. Nu există o listă exaustivă a uneltelor. Important e să ai cu tine strictul necesar pentru a ieși dintr-un impas temporar. Important e să fi prevăzător și să nu excluzi posibilitatea ca lucrurile să nu meargă conform planului. Natura este fascinantă și, uneori, imprevizibilă mai ales în sezonul rece. Temperaturile scăzute, terenul accidentat, neatenția în conducere ATV-ului pot genera mici stricăciuni, care reclamă imediata intervenție pentru a continua drumul.
Concluzie
Așadar, cum să conduci un ATV iarna e o chestiune care îmbină plăcerea de a fi în natură, gustul pentru aventură în anotimpul feeriilor albe, bucuria de a conduce ATV-ul prin zăpada neumblată, cu grija față de întreținerea ATV-ului și grija față de siguranța și confortul tău. Preferința pentru aventură nu înseamnă în nici un caz neglijență, ignoranță și superficialitatea în pregătirea pentru expediție. Înseamnă responsabilitate și bucurie - nediminuate de situațiile neplăcute care apar în general ca urmare a grabei și neglijenței în planificarea drumeției.