Favorite Wish List 0 Cosul meu
Produse
Ce este EPS-ul la ATV-uri și ce rol are?
06 Dec

Ce este EPS-ul la ATV-uri și ce rol are?

Publicat de: Motoboom

Când începi căutările pentru achiziționarea ATV-ului mult visat, există o multitudine de opțiuni care pot îmbunătăți performanțele și siguranța acestuia. Așadar, pe lângă alegerea mărcii, puterii, culorii, anvelope ATV și restului de accesorii care vor dota noua ta achiziție, selectarea acelor opțiuni potrivite pe un ATV, poate deveni o adevărată provocare.

Este foarte important să înțelegi că decizia finală trebuie să fie sincronizată perfect cu preferințele tale de condus și modul în care vei utiliza noul vehicul. Ce este EPS-ul la ATV și mai ales, ce face până la urmă servodirecția electrică, va fi subiectul dezbătut în rândurile acestui articol în care, sperăm noi, vei afla toate detaliie necesare pentru a înțelege perfect rolul și în general, cam ce înseamnă EPS la ATV.

Ce este EPS-ul la ATV-uri?

Înainte de toate, să începem cu puțină istorie, întorcându-ne în 2006, anul în care pentru prima dată pe piața ATV-urilor, Yamaha a introdus servodirecția electrică pe noul său model Grizzly 700 EPS. Acțiunea sistemului de servodirecție electrică varia în funcție de viteza vehiculului și de turația motorului astfel încât, pilotul, să poată beneficia de asistență sporită atunci când era necesar: la viteze mici și în viraje strânse.

Așadar, apariția servodirecției electrice (Electric Power Steering) a fost o bornă uriașă atunci când a fost introdusă în industria de profil. Ulterior, această opțiune a fost preluată și comercializată ca o mică revoluție de către toți marii producători de ATV-uri pentru manevrarea precisă, fără egal. Totuși, există și astăzi o mulțime de modele care nu sunt echipate cu EPS ATV. Cu toate acestea, dacă ești nehotărât între a cumpăra sau nu, un model echipat cu această opțiune, vom enumera principalele avantaje ale acestuia.

Rolul EPS-ului la ATV-uri

Rolul unui EPS ATV este acela de a asista un pilot să controleze mult mai precis direcția vehicolului pe care îl conduce. Asemenea mașinilor fără servodirecție conduse doar cu forța mușchilor, la fel există și mulți care își folosesc ATV-urile de ani de zile fără servodirecție electrică, dar odată ce încerci un model cu direcție asistată nu ai cum să contești rolul și eficiența la condus. În plus, dacă ai handicapuri sau slăbiciuni care îngreunează sau face imposibilă conducerea unui ATV fără asistență la direcție, poți spune că ai cu adevărat nevoie de un astfel de sistem.

Când ai nevoie de un EPS la ATV?

Așa cum spuneam, cei mai mulți dintre noi se descurcă și fără servodirecție, dar după ce conduc ATV-uri cu și fără EPS, majoritatea fanilor par să fie de acord că aceasta este o opțiune extrem de utilă. Același lucru este valabil și pentru caracteristici precum un motor puternic, un mod de tracțiune variabil, o suspensie reglabilă, un ulei de motor ATV de calitate, consumabile etc. Evident, îți poți face plimbările și fără aceste caracteristici, dar rolul opțiunilor suplimentare este tocmai acela de a-ți oferi o experiență la condus mai ușoară, mai sigură și mult mai confortabilă.

Alegerea opțiunii de servodirecție electrică pe un ATV, depinde în mare măsură și de modul în care îl vei utiliza. Și dacă încă te întrebi ce înseamnă EPS la ATV, hai să aruncăm o privire la câteva caracteristici și situații în care este bine să avem disponibilă această opțiune.

Când vrei să reduci impactul la șocuri  

Cel mai important beneficiu de a avea servodirecție pe ATV poate să nu fie ceea ce crezi. Deși sistemul îți reduce semnificativ efortul de a vira, în special la viteze mici, în viraje strânse sau curbe ascuțite, principalul avantaj este că atenuează eficient manevrabilitatea în condiții de teren accidentat. Fără EPS, recul-ul pe care îl simți atunci când lovești o piatră sau un ciot de rădăcină, poate fi cu adevărat brutal. EPS-ul va avea efectul unui amortizor de direcție și poate împiedica călătoria ta să se termine cu un deget mare rupt sau lovit în abdomen cu ghidonul.

Tocmai din acest motiv, EPS-ul ar trebui privit și ca o opțiune suplimentară de siguranță. Sistemul nu elimină complet senzația de recul, dar o poate reduce foarte mult, transformând condusul pe ATV într-o experiență mult mai plăcută și mai sigură.

Când transporți încărcături grele cu ATV-ul

Indiferent dacă manevrezi încărcături grele în jurul fermei, transporți materiale de construcție sau îți montezi o lamă de zăpadă ATV cu care să-ți cureți iarna curtea, s-ar putea să se simtă mai multă presiune pe ghidon. În acest caz, EPS-ul te va ajuta să deții controlul deplin asupra încărcăturii, iar la sfârșitul zilei, poți fi sigur că și brațele tale îți vor mulțumi.

Când vrei să conduci cu anvelope ATV mai agresive

Dacă vrei să mărești capacitatea de aderență a vehicului tău prin adăugarea de anvelope ATV mai agresive, trebuie să înțelegi că acestea, fiind concepute pentru a crește performanțele off-road de traversare a zonelor extrem de ostile, necesită o forță suplimentară aplicată direcției. Este suficient să întrebi orice rider obișnuit cu cursele în noroi, iar aceștia îți vor răspunde de ce EPS ATV nu este o opțiune de trecut cu vederea.

Când te aventurezi în călătorii lungi pe ATV

În cazul curselor scurte cu ATV-ul, probabil că nu vei avea nicio problemă să încasezi toate loviturile mari și mici care se transferă între brațe și partea superioară a corpului. Dar, după nenumărate ore pe trasee off-road stâncoase sau mai tehnice, stresul se va transforma în cele din urmă în oboseală și potențiale riscuri de accidentări.

În plus, atunci când adaugi un pasager, munca ta va deveni și mai dificilă. Din nou, EPS-ul îți va permite să conduci ore în șir fără să te simți epuizat atunci când vei ajunge la destinația finală. Beneficiul servodirecției este și mai evident pentru persoanele cu probleme la umeri  sau probleme similare de sănătate. Per total, această opțiune îți va oferi plăcerea de a conduce, știind că recuperarea după o călătorie lungă va fi mult mai scurtă.

Când nu ai nevoie de un EPS la ATV?

Așa cum am mai menționat, este posibil să nu ai nevoie neapărat de EPS pentru a conduce un ATV, dar majoritatea celor care l-au încercat, pare să fie de acord că este o funcție cu adevărat utilă. Mulți chiar cred că este cea mai bună inovație de la apariția injecției de combustibil. Dar există oare situații când nu ai nevoie de asistență la direcție pe ATV?

Când vrei un ATV mai suplu

Sistemul EPS va crește masa totală a ATV-ul tău. La prima vedere, poate părea un inconvenient nesemnificativ, dar pe o piață în care producătorii încearcă prin toate mijloacele posibile să producă vehicule versatile și manevrabile, această opțiune adaugă câteva kilograme bune călătoriei tale.

Când cauți libertatea brută la manevrare

Unii entuziaști melancolici preferă condusul brut, fără să-i intereseze ce este EPS-ul la ATV. Preferă să simtă fiecare stâncă și fiecare denivelare a terenului pe care călătoresc, de aici și impresia de libertatea în controlarea mai buna a direcției. Înțelegem că cei mai experimentați rideri care nu au încercat niciodată EPS-ul, pot crede în continuare că această optiune este doar un moft costisitor. Fiecare are dreptul la propria părere și dacă aparții acestui grup, probabil că EPS-ul nu este cea mai bună opțiune pentru tine.

Când îți dorești fiabilitate

Din punct de vedere al fiabilitătii, la fel ca la orice opțiune sau accesoriu tehnologic suplimentar, există riscul ca și sistemul EPS să se strice, provocând în cele din urmă o nevoie de întreținere. Deși, teoretic, această afirmație poate fi adevărată, în practică sistemele de servodirecție din fabrică cu care vin dotate ATV-urile din ziua de astăzi, se dovedesc a fi extrem de fiabile și rareori se defectează, mai ales cănd vorbim despre mărci premium precum CF Moto, Can-Am, Yamaha sau Honda. Sistemul cuprinde în principal doar trei componente: un motor electric, un angrenaj și o unitate de control. Partea electronică și mecanică a sistemului este destul de simplă și este relativ foarte fiabilă.

Când conduci un ATV doar pentru ture scurte

O altă situație în care EPS-ul nu ar fi o necesitate absolută, este atunci când conduci ATV-ul doar pentru plimbări simple, cum ar fi călătorii mai scurte pe trasee neaglomerate sau doar excursii ocazionale în jurul fermei. În aceste condiții este posibil să nu găsești mari diferențe între condusul cu sau fără opțiune de EPS ATV. Doar atunci când te vei afla în situații de condus puțin mai dificile, vei descoperi cu adevărat diferența dintre cele două configurații.

Fără îndoială, servodirecția își merită greutatea ei în aur. Și asta nu o spunem doar noi, ci și  majoritatea proprietarilor de ATV care sunt convinși că s-ar descurca foarte greu sau imposibil fără această opțiune. Recapitulând, EPS-ul este util în special pentru a evita oboseala și rănirea, mai ales dacă preferi plimbări pe trasee stâncoase toată ziua sau dacă intenționezi să montezi anvelope mai mari de ATV sau poate, de ce nu, un set de șenile ATV pentru zăpadă.

Dacă ai probleme de sănătate care te împiedică să conduci confortabil un ATV, ar fi o idee foarte bună să profitați de servodirecția electrică. Ai putea crede că este un lux de care nu ai nevoie cu adevărat, dar dacă îți poți permite din punct de vedere financiar să dai un ban în plus, îți recomandăm cu cea mai mare încredere, achiziția unui model de ATV cu sistem EPS.

Dacă te-am convins despre importanța și rolul direcției asistate electric, Motoboom te așteaptă cu o gamă completă de ATV-uri - cu sau fara EPS - provenită de la cei mai renumiți producători mondiali din domeniu, precum: CF Moto, Can-Am, Suzuki, Kawasaki sau Polaris! Te așteptăm la noi în showroom să vizualizezi modelele disponibile imediat din stocul propriu, fără intermediari, costuri ascunse sau oferte cu steluță. În plus, specialiștii noștri te vor ajuta cu configurarea ATV-ului tău în funcție de bugetul pe care îl ai la dispozitie și de nevoile tale reale de condus.